Update 23-05-2020 : de Fysiopraktijk en het Coronavirus ( COVID-19 )

Fysiotherapeuten hebben 3 weken geleden groen licht gekregen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) om stapsgewijs weer aan het werk te gaan, meldt de beroepsorganisatie Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF).

Samen met de brancheverenigingen PPN en SKF stelde KNGF  een stappenplan op. Deze leidraad is – na enige aanpassingen – goedgekeurd door het RIVM en het ministerie van VWS.

We zijn nu 3 weken verder, maar na de persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge is de bedrijfsvoering van de fysiotherapiepraktijk nog niet zoveel veranderd. We gaan door met uitbreiding van face to face behandelen met fysiek contact en daarbij zullen wij zo veilig mogelijk te werk gaan door de geldende nieuwe hygiënemaatregelen in acht te nemen en in bepaalde gevallen persoonlijke beschermingsmiddelen te gebruiken.

Concreet houdt het in dat fysiotherapeuten  weer patiënten in de praktijk kunnen ontvangen en behandelen. Gezonde patiënten, ook al behoren zij tot de risicogroep wat betreft het coronavirus, zullen weer op de normale manier behandeld worden, zegt een woordvoerder van het KNGF.

Wel mondkapje bij coronapatiënten of verdachte gevallen

Fysiotherapeuten moeten volgens de nieuwe protocollen wel beschermingsmiddelen, zoals een mondkapje, bril, handschoenen en een schort, dragen bij patiënten die (mogelijk) besmet zijn met het virus.

Desalniettemin mag een fysiotherapeut er altijd voor kiezen om een patiënt in eerste instantie te behandelen via videobellen of e-health, zoals dat nu ook al gebeurt. Ook staat het hen vrij om bij elke behandeling een mondkapje te dragen als hij of zij dat zelf veiliger vindt.

Tot slot wil het KNGF benadrukken dat fysiotherapie valt onder de medische contactberoepen en niet onder de ‘normale’ contactberoepen, zoals de kapper. “Fysiotherapie is zorg”, aldus de zegsman.

 

Publicatiedatum: 24-05-2020


Terug naar overzicht