Dry Needling

Dry needling is een efficiënte behandelmethode van myofasciale problematiek: pijn en stijfheid als gevolg van triggerpoints in spieren.
Dry needling omvat het inbrengen van een ‘droge’ (acupunctuur) naald, zonder toevoeging van medicatie, in de aangedane spier(en).
Het concept is gebaseerd op anatomische en neurofysiologische principes en is geen klassieke acupunctuur.
Voor meer gedetailleerde informatie over myofasciale pijn, dry needling en de specifieke verschillen met acupunctuur: zie de links onder ‘Documentatie‘.

Klinisch gezien resulteert dry needling vaak snel in een directe pijnvermindering en een verbeterde mobiliteit van de betrokken spieren en gewrichten.
Deze efficiënte behandeltechnieken worden in twee praktische modulen aangeleerd, een voor de extremiteiten en een voor de wervelkolom.
De praktijk wordt onderwezen in kleine groepjes met altijd een instructeur per tafel voor optimale veiligheid en didactiek.
Diezelfde instructeurs zijn ook de begeleiders van de provinciale oefengroepen waar de nieuwe vaardigheden tussen de cursussen in en ook daarna worden herhaald.

De cursussen zijn geschikt voor alle fysiotherapeuten en artsen. Een adequate kennis van de spieranatomie wordt verwacht.Na aanmelding ontvangt U studiemateriaal ter voorbereiding voor de cursussen.

Het aantal fysiotherapeuten dat de basis cursus dry needling sinds 2005 in Domburg heeft gevolgd is 766: enkele reacties van cursisten:

  • ‘Het was een zeer leerzame en waardevolle cursus, met leuke collega’s, fijne docenten en een goede locatie! Je krijgt de complimenten    van een patiënt van mij, die niet had verwacht dat na 1 dry-needling behandeling zijn schouderklacht al beduidend was verbeterd.’
  • ‘Reeds enkele super opzienbarende resultaten geboekt ! Met name de vermindering in ervaren referred pain is opvallend.
  • Het was een zeer leerzame cursus voor mij en heb het gevoel te staan aan het begin van een “myofasciaal tijdsperk”.
  • ‘Wij zijn uitgebreid bezig met dry needling en het gaat voortreffelijk. Verbazing alom bij ons en ook onze patienten over het snelle effect van de naald en de bijbehorende therapie. Fantastisch. In mijn nu 20-jarige loopbaan nog geen therapie meegemaakt met zo’n goed resultaat!’.
  • ‘Nog steeds vind ik Dry Needling de meest bruikbare cursus die ik ooit gedaan heb.’
  • Voor meer dry needling ervaringen van cursisten klik hier

Dry needling wordt toegepast in de eerste lijn, de particuliere praktijk, het revalidatiecentrum en in de topsport zoals bij schaatsen , voetbal en wielrenners.

Dry needling valt binnen de ‘beroepsomschrijving fysiotherapie’.
Het KNGF geeft 27 punten per cursus voor het Register Algemeen Practicus of Manuele Therapie.
De masterclass ‘Kaak en hoog cervicaal’ is geaccrediteerd voor 18 punten voor het Register Algemeen Practicus of Manuele Therapie.

Alle cursussen zijn officieel geregistreerd via het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs www.crkbo.nl

© Uplands Physio Clinic: Overname van teksten en / of foto’s uitsluitend met toestemming.