Mulligan Concept

Het Mulligan Concept is een methode die door een groot aantal fysio- en manueel therapeuten in Nederland wordt gebruikt om pijnvrij te kunnen mobiliseren. De methode gaat hypothetisch uit van een mogelijk sporingsprobleem in het gewricht, te vergelijken met een niet soepel lopende lade in een kast. Het spoor terugvinden is in dit voorbeeld een kwestie van een subtiele aanpassing van de positie van de lade, waarna het openen en sluiten zonder frictie kan plaats vinden. Door in een menselijk gewricht deze gecorrigeerde beweging pijnvrij in te slijpen wordt het normale bewegingspatroon weer hersteld. Dit fenomeen leidt vaak tot een snel en en blijvend herstel van de gewrichtsfunctie.

Het Mulligan Concept is niet geschikt voor alle pijnproblemen, maar wel voor veel pijn en mobilteitsklachten aan het bewegingsapparaat, zoals b.v. aan heup, knie, enkel, schouder, elleboog, pols en vingers en ook aan de wervelkolom en ribben. Soms speelt een klacht al jaren, soms een paar dagen. Indien een gewricht niet goed spoort, is er vaak met de methode Mulligan Concept snel resultaat te behalen.  De Mulligan manueel therapeut kan vakkundig beoordelen of er sprake is van een sporingsprobleem.

Als voorbeeld geven we de patella-femorale problematiek bij knieklachten bij jonge sporters. Hier zie je regelmatig sporingsproblemen van de patella in de femorale groeve van de tibia bij buigen en strekken onder belasting. Het Mulligan Concept in combinatie met Medical Taping met Curetape en gerichte kracht- en stabilisatietraining van de knie is een professionele therapie voor deze vaak lastige knieklachten.
Mogelijk is het Mulligan Concept voor u ook een gerichte behandeloptie.